top of page
Yeşilçam’da Öteki Olmak // Dilara Balcı

Yeşilçam’da Öteki Olmak // Dilara Balcı

Stok kodu: 9786058611948

Yeşilçam’da Öteki Olmak

Dilara Balcı

 

Sinema, Osmanlı Devleti’ne yabancı uyruklular ve azınlıklar sayesinde girmiş ve yaygınlık kazanmış bir sanat.  Gayrimüslimlerin sinema sektörü üzerindeki emekleriyse tartışılmaz. Osmanlı Devleti’nin son yıllarından 1960’lara dek gayrimüslimler, yapımcılıktan işletmeciliğe, oyunculuktan görüntü yönetmenliğine, yönetmenlikten kurguculuğa kadar hemen her alanda çalışmış ve pek çok ilke imza atmışlardır.

 

Ne var ki gayrimüslimler Anadolu topraklarında "öteki" olmaktan kurtulamamış ve başlangıcından günümüze sinemada, yakıştırılan kişiliklerin ve kalıplaşan modellerin dışına çıkamamışlardır. Gayrimüslimlere dair toplumsal yapıda nasıl bir algı yaratıldığını, sadece sinemayı değil, aynı zamanda geleneksel gösteri sanatlarını da inceleyerek ortaya koyan Yeşilçam'da Öteki Olmak, Osmanlı'nın son zamanlarından 1980'lere kadar Türkiye'nin sosyolojik ve siyasi bir panoramasını da sunuyor.

 

"Sinemada Rum, Ermeni ve Yahudilere dair içeriden ve gerçekçi bir bakış açısıyla karşılaşmak mümkün değildir. Gayrimüslimler iki boyutlu tiplemelerdir; geçmişleri, aile yaşantıları, ibadetleri ve kültürleri hiçbir zaman gözler önüne serilmemiştir."

  • Dilara Balcı, 1985 yılında İzmir’de doğdu. Yükseköğrenimine 2003 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nde başladı. Festivallerde gösterimleri gerçekleşen kısa film çalışmaları gerçekleştirdi ve televizyon yapımlarında reji ve kurgu asistanı olarak çalıştı. 2010 yılında Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü’nün kadrosuna dahil olan Dilara Balcı, halen Marmara Üniversitesi Sinema Bilim Dalı’nda doktora eğitimine devam etmektedir.

Diğer Kitaplarımız

bottom of page