Yeni Bir Bakışla: Baudrillard // Kim Toffoletti
Yeni Bir Bakışla: Baudrillard
Kim Toffoletti
Yeni Bir Bakışla Baudrillard bugün görsel sanatlar ve kültür alanında Baudrillard’ın nasıl bir yer işgal ettiğini temsilin doğası nedir sorusunu merkeze alarak sorguluyor. Buna yanıt ararken de dört tema –imaj, sanat, tüketim ve ekranlar– üzerinden Baudrillard’ın külliyatında öne çıkan bazı fikirler ile günümüzün imaja doymuş dünyasında yüzeyselliğin ve görünüşlerin hâkimiyetindeki sinema, televizyon, fotoğraf, pornografi, reklam, moda, reality şovlar ve internette imajların rolünü nasıl gördüğünü, sanatın rolü ve işlevine dair ne söylediğini ve son olarak da Baudrillard’ın belki de en tartışmalı ve güncel yazılarının konusunu oluşturan postmodern savaş ve onun kitle medyasındaki temsiline dair analizlerini ele alıyor.
İşaretlerin, imajların rolünü ve önemini hesaba katan bir tüketim teorisi geliştiren ilk düşünürlerden biri olan Baudrillard’ın düşünceleri Kim Toffoletti’nin bu ufuk açıcı kitabında yeniden ele alınıyor, işleniyor, sorgulanıyor ve aralıksız olarak Baudrillard’ın şu sözü yankılanıyor: “Her şey görünür kılındığında, görülecek bir şey kalmadığını keşfederiz.”
Kim Toffoletti Deakin Üniversitesi’nde Sosyoloji ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları bölümlerinde dersler vermektedir. Uzmanlığı cinsiyetçi kimlikler üzerine olmakla birlikte, bilhassa onların medya metinlerine, popüler kültüre ve boş zaman meşgalelerine eklemlenme pratikleri üzerine araştırmalarını sürdürmektedir. Kadın taraftarlar, Baudrillard yazıları ve posthuman bedenler üzerine yazdığı çok sayıda makale ve kitapla söz konusu literatüre önemli katkılarda bulunmuştur. Sport and Its Female Fans (2012, Routledge, P. Mewett ile birlikte), Cyborgs and Barbie Dolls: Feminism, Popular Culture and the Posthuman Body (2007, I.B. Tauris) diğer kitaplarıdır.