Türkiye Medyasını Anlamak // Ekmel Geçer
Türkiye Medyasını Anlamak - Demokratik Bir Yapı Mümkü mü? - İletişim Dünyasının 46 Önemli İsmiyle Söyleşiler
Ekmel Geçer
Bugün Türkiye medyasına yöneltilen eleştiriler sadece yakın zamanda ortaya çıkan sosyopolitik ve ekonomik sorunlardan kaynaklanmıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren otosansür, politik baskılar ve toplumsal aydınlanmadaki pasifliği gibi çok çeşitli eleştirilere maruz kalmış olan medyanın, özellikle son dönemde daha da fazla eleştirilmesi tesadüf değildir. Eleştiriler genel olarak medyanın kendisine yönelik baskılara yeterli direnişi göstermemesi temelinde dillendirilse de; medya sahipliği, gazetecilerin özlük ve sendikal hakları, kültürel çeşitliliği yansıtma konusundaki isteksizlik ve milliyetçiliğin yeniden üretimi gibi, Türkiye medyasının iç dinamiklerine ait problemlerin varlığı da vurgulanıyor.
Türkiye Medyasını Anlamak, bu tartışmalar bağlamında, yaygın medya temsilcileri, akademisyenler, politikacılar ve sivil toplum kuruluşları mensuplarına yöneltilen sorularla “Türkiye’de demokrasinin gelişimine katkı sağlayacak bir gazetecilik ve basın anlayışı geliştirmek mümkün olacak mıdır?” sorusuna cevap arıyor.
Ahmet Faruk Ünsal
Abdurrahman Kurt
Adem Yavuz Arslan
Alper Görmüş
Altan Tan
Amed Dicle
Cengiz Çandar
Dilek Kurban
Edibe Sözen
Eren Keskin
Erol Önderoğlu
Ertuğrul Özkök
Esra Arsan
Faruk Balıkçı
Fatih Altaylı
Fethullah Kırşan
Güray Öz
Haluk Şahin
Hasan Cemal
Hüseyin Çelik
İbrahim Aydın
Joost Lagendijk
Leyla Ayaz
Mehmet Ali Birand
Mehmet Baransu
Mehmet Bekâroğlu
Mehmet Kamış
Mehmet Kaya
Mümtazer Türköne
Mustafa Karaalioğlu
Namık Durukan
Nuray Mert
Nuri Gürgür
Öztürk Türkdoğan
Ragıp Duran
Remzi Ketenci
Ruhsar Demirel
Ruşen Çakır
Sezgin Tanrıkulu
Tansel Çölaşan
Tarık Tavadoğlu
Turan Özlü
Ümit Özdağ
Ümit Sezgin
Veli Toprak
Yavuz Baydar
Ekmel Geçer, 2004 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun olmasının ardından Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Türkiye’de Popüler Kültür ve Medya” teziyle Mastır derecesi aldı.
Bir süre özel sektörde iletişim departmanlarında çalıştıktan sonra “medya ve iletişim” çalışmaları için İngiltere’ye gitti. 2009 yılında Leicester Üniversitesi Medya ve İletişim bölümünde “Siyasal İletişim” teziyle ikinci yüksek lisans derecesini alan Geçer, şu sıralar Loughborough Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü’nde “Türkiye’de Medya ve Demokrasi” adlı doktora tezinin sonlandırmak üzeredir.
Aynı zamanda “bağımsız gazetecilik” yapan Ekmel Geçer’in haber ve yazıları Radikal, Star, Taraf, Today’s Zaman, Zaman ve Leicester Mercury (İngiltere) gibi gazetelerde ve haber sitelerinde; makaleleri ve şiirleri Türkiye’deki birçok dergide yayımlandı. BBC başta olmak üzere çeşitli radyo ve TV programlarına da katılımcı olarak iştirak eden Ekmel Geçer, akademik ilgi alanları olan siyasal iletişim, haber sosyolojisi, gazetecilik, halkla ilişkiler, medya ve demokrasi konularında Belçika, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İspanya, İsveç, Portekiz, İtalya gibi birçok ülkede konferanslar verdi.
Yazarın Medya ve Popüler Kültür: Diziler, Televizyon ve Toplum isimli yayımlanmış bir çalışması da mevcuttur. Geçer; şimdilerde İngiltere’de yayımlanacak olan Changing Trends in Political Communication in Turkey: The AKP Case [Türkiye’de Değişen Siyasal İletişim Trendleri: AK Parti Örneği] kitabı üzerinde çalışmaktadır.