Terra Incognita // Alain Corbin
Terra Incognita
On Sekizinci ve On Dokuzuncu Yüzyılda Cehaletin Tarihi
Alain Corbin
İnsanlık yüzyıllar boyunca üzerinde yaşadığı dünyayı anlamaya çalışırken, aslında onun hakkında ne kadar az şey bildiğini fark edebildi mi? Haritalarda “Terra Incognita” olarak işaretlenen keşfedilmemiş bölgeler, bilinmeyenin yarattığı korkuları nasıl şekillendirdi? Cehalet, insanların hayal gücünü nasıl besledi ve bilimsel keşiflere giden yolu nasıl açtı?
Alain Corbin Terra Incognita, On Sekizinci ve On Dokuzuncu Yüzyılda Cehaletin Tarihi’nde, cehaletin ve bilgi eksikliklerinin insanlık tarihinin gelişiminde üstlendiği rolü araştırıyor. Konu edindiği yüzyıllarda volkanlardan kutup bölgelerine, okyanusların derinliklerinden stratosfere kadar, dünyanın çeşitli gizemlerini anlatırken, bu bölgeler hakkındaki her yeni keşfin ne büyük hatalar, önyargılar ve hayranlık uyandıran hislerle harmanlandığını ortaya koyuyor. Bir yandan da toplumların bilgiye erişimindeki sınırların yol açtığı tutarsızlıkları ve bu süreçten doğan düşünsel dönüşümleri inceliyor. Yalın üslubuyla Corbin, okurunun hem bilinmeyene duyduğu merakı körüklüyor hem de dünyayı anlama tutkusunu canlandırıyor.
Fransa’nın yaşayan en önemli tarihçilerinden Alain Corbin, Paris I-Sorbonne Üniversitesi, Tarih bölümünde emeritus profesördür. Uzmanlık alanı on dokuzuncu yüzyıl Fransa’sı olan ünlü tarihçi, duyular, temsiller ve beden konusundaki çalışmalarıyla dünya çapında otorite kabul edilir. Annales Okulu’nda yetişmiş Corbin, okulun kurucularından Lucien Febvre’in tarihçilik anlayışına paralel örnekler vermiştir. Koklama ve duyma deneyimleri, toplumsal imgelem, cehalet, eril arzu gibi konular üzerine kitapları vardır. Ayrıca iki ciltlik duygular tarihi Histoire des émotions’un (Seuil, 2016) editörlerindendir. Sessizliğin Tarihi (çev. Işık Gören, 2021) yine Kolektif Kitap tarafından yayımlanmıştır.
Özgün adı: Terra incognita: a history of ignorance in the eighteenth and nineteenth centuries
Türkçesi: Utku Özmakas
Yayıma Hazırlayan: Çiğdem Şentuğ
Kapak Tasarımı: Ömer Faruk Yıldız
Sayfa Düzeni: Semih Büyükkurt
1. Baskı, Ocak 2025
ISBN: 978-625-6896-27-7
216 s. / 2. Hamur / Ciltsiz / 15 x 21,5