Sinemaya Giriş: Suç // Sarah Casey Benyahia
Sinemaya Giriş: Suç
Sarah Casey Benyahia
Çeşitli konuları, tarzları ve temaları içeren suç filmleri, sinemanın en erken zamanlarından beri izleyiciler, sinema endüstrisi ve eleştirmenler tarafından rağbet görür. Suç türü, polisiye filmlerde ipuçlarının peşine düşen dedektif rolüne bürünmekten bir anti-kahramanla özdeşleşmenin aykırı gerilimine kadar seyirciye bir dizi haz sunar. Ayrıca gangster filmleri, kara film, politik ve polisiye gerilimler gibi suç filmi kategorisine dahil pek çok türde farklı tarihsel dönemlerin kaygılarını keşfe çıkar.
Sarah Casey Benyahia suç filminin gelişimine genel bir bakış geliştirerek, tür çalışmalarıyla ilgili temel kuram ve düşünceleri mercek altına alıyor. Bu çalışma suç filmlerinin soruşturma yapısı ve anlatısının yanı sıra, şiddetin estetiğini ve temsil ve ideoloji sorunlarını da kapsıyor. Bu konular türün tarihi, dedektifin rolü, “suç ailesi” filmleri ve komplo gerilimleri üzerine vaka çalışmalarıyla birlikte, çağdaş ve klasik Hollywood/Avrupa sineması üzerinden inceleniyor.
Elinizdeki kitap Scarface (1932), Mildred Pierce (1945), Dirty Harry (1971), The Parallax View (1974), Reservoir Dogs (1992), Mystic River (2002), Caché (2005), Gone Baby Gone (2007), Zodiac (2007), Millennium Triology (2009) ve El Secreto de Sus Ojos (2010) gibi pek çok filmin ayrıntılı analizleri de dahil, anlatı, tür ve seyirci kuramlarına genel bir bakış sağlayarak tür çalışmaları için geniş bir çerçeve sunuyor.
Sarah Casey Benyahia, Britanya’daki Colchester Sixth Form College’da Film Çalışmaları Bölümü’nün başkanıdır. Teaching Contemporary British Cinema (2005) kitabının yazarı ve AS and A2 Film Studies: The Essential Introduction (Routledge, 2008 ve 2009) derlemesinin ortak yazarlarındandır.